Merel

Door een snoei actie van onze buurman zag dit vogelnestje het daglicht wel heel plots. Op 29 juli 2013 zagen wij het nestje, en op woensdag 31 juli kwamen de eerste 2 eitjes al uit. Het resultaat zie je op de foto’s hier beneden. Volgens een schema op de website van De Vogelbescherming legt een merel zo’n 4 tot 5 eieren. Zo ook in ons voorbeeld, 4 stuks. We gaan proberen om iedere avond 1 foto van het jonge grut te maken, de foto’s zullen bij gelegenheid aan onderstaand album worden toegevoegd.

Vogelsoort: Merel
Broedperiode: Eind maart-juli
Aantal legsels: 2 (3)
Aantal eieren: 4-5
Uitbroeden in dagen: 13-15
Uitvliegen in dagen: 14-15

31 juli 2013
Gisteren zijn 2 eitjes uitgekomen. Erg mooi om te zien dat zo’n klein vogeltje in zo’n eitje past. De vogeltjes doen ook niet veel meer dan stil liggen. De andere twee eitjes zijn nog niet zo ver, daar moet moeders nog even op broeden. De eitjes zijn overigens niet veel groter dan paas-eitjes.

01 augustus 2013
Het derde eitje is inmiddels ook open gegaan. Super om die drie kleintjes in het nest te zien liggen. Alle drie de mereltjes hebben nog een vliesje voor de ogen langs. De enige reactie die ze kennen is het nekje uitsteken zodra vaders of moeders op het gaat zitten.

02 augustus 2013
Helemaal te gek! Alle vier de eitjes zijn uitgekomen! Vader en moeder hebben het er nu druk mee. Hopelijk houden ze het vol tijdens de hittegolf. De donshaartjes zijn ook prachtig, je kijk er zo doorheen recht op huid. Moeders zit met regen boven op het nest met de vleugels over het gehele nest en vangt alle regendruppels op. Doordat ze een gladde/vette huid heeft komt er zo geen druppel in het nest. Als het warm is dan gaat ze op de rand van het nest zitten en doet ze haar vleugels ook uit elkaar om zo de kroost te beschermen tegen de felle zon. Zelf heeft ze dan haar snavel open zodat de hitte uit haar lijf kan.

Helaas zijn er van 3 augustus geen foto’s

04 augustus 2013
Helaas is er 1 mereltje verdwenen uit het nest. Zeer waarschijnlijk overleden, ik heb er nog geen kat bij gezien namelijk. Er zijn er momenteel nog drie, en die zien er goed uit. Het lijkt er op dat de laatst geborene is overleden.

05 augustus 2013
De donshaartjes lijken plaats te maken voor echte veertjes. Dit is nog niet heel goed te zien, maar je ziet dat het jonge grut steeds meer kleur krijgt. Geinig om te zien.

06 augustus 2013
Hallo wereld! Op de vierde foto is te zien dat het middelste mereltje een gaatje in het vliesje (voor zijn ogen) heeft. De kleintjes worden groot!

Helaas zijn er van 7 augustus geen foto’s

08 augustus 2013
Ze worden erg bewegelijk! Vleugeltjes proberen ze af en toe te openen, en als vaders of moeders met een wurm of een libelle op het nest zit dan is het huis te klein! 🙂

09 augustus 2013
Vandaag is voor het eerst echt goed te zien dat de vleugels inmiddels ook een soort van donkerblauwe glans krijgen. 1 mereltje kan zijn vleugels al helemaal spannen. Beetje jammer voor de andere twee, want die kunnen dan geen kant op. 1 merel begaf zich al op de rand van het nestje maar ging gelukkig nog even terug het nest in. Hopelijk gaat dat goed met de katten hier in de buurt.

Helaas zijn er van 10 augustus geen foto’s

11 augustus 2013
Nadat we terug kwamen van een weekendje weg direct even foto’s gemaakt van de mereltjes. Hoewel? Mereltjes? Ze hebben al aardig wat veren gekregen en zien er inmiddels ook echt uit als vogels. Waarschijnlijk vliegen ze de 13de, 14de of 15de uit. Spannend!